Monday, April 25, 2011

Tempahan Baju Kurung ~ Amy

fuhhh berpeluh ahkak nak siapkan tempahan kali ni...mencabar betul...1st time dapat kain yg susah nak jahit...tapi Alhamdulillah dgn berkat pertolongan Allah dapat jugak siapkan dgn jayanya!..baju pun dah di deliver kepada tuan punya badan pagi nih...berdebor jantung nih nak tunggu feedback dia...almaklum la Amy ni my 1st time customer...selalu kalau 1st time customer ni lepas deliver baju kat dorg mesti rasa berdebar nak tunggu feedback dorg...sedap ke tak baju yg kita jahit? ok ke tak? kemas ke tak? menepati citarasa ke tak? n mcm2 lagi...yela kalau boleh nak la retain customer tu utk jadi long-term customer kann...

kenapa yee mencabar kali nih??..haaaa meh nak cerita sikit...di sebabkan saya nih baru je dlm bidang nih...jadi most of kain yg saya jahit adalah dari kain cotton...kalau la tailor dapat kain cotton utk tempahan memang akan senyum panjang lebar lahh..sbb kain cotton la paling kacang senang sekali nak jahit..nak potong pun alahaiiii senang nyerr...kain kali ni adalah dari kain licin..ni kain ke-2 yg jenis licin yg saya terima..time nak potong pun memang kene xtra carefull..di tambah plak kain jenis yg ada sulam manik kat badan dan tangan...memang kene ukur betul2..kalau salah ukur alamatnyer sulam tu mesti senget punya....dan kain plak jenis bidang besar TAPI meter kecik..aduhh lagi la saya tak biasa...selalu dapat kain bidang standard je n 4meter tapi yg nih 2meter je...kepala dah pening pikir cukup ke tak kain nih...nak potong mmg tak berani...karang buatnyer kalau saya potong tetiba kain tak cukup mau hilang akal saya di buatnyer...dah la Amy beli kain jauhhh nunn kat bandung sana..mcm mana la saya nak ganti balik??...

actually kain ni dah dekat 2bulan saya perap..sib baik Amy ckp tak rush pun...so saya ambik masa jugak nak kumpul kekuatan (cehhh) nak start potong n jahit...setelah siapkan pola bermula la sesi tonggeng menonggeng utk potong kain...ada la dekat 4jam gak saya ambik masa..penat wooo nak perah otak utk fikir mcm mana nak bagi kain ngam2 je..sib baik badan Amy tak besar...kalau tak mmg saya surrender nak jahit...akhirnya Alhamdulillah kain ngam ngam jerr...lepas settle potong kain memang hati ni legaaaaaaaaaa sgt...lepas tu kemaskan kain dengan jahitan tepi..mana2 yg potongan senget benget tu di tutup ngan jahitan tepi...

nak tau berapa hari saya nak siapkan the whole baju??..4hari...hahahah...bukan la direct 4hari tak berhenti rehat langsung...tipu laaa kan...sbb saya menjahit waktu siang jer..time malam sbb hubby ada kat rumah so saya spend time ngan hubby...malam selalunya saya tak menjahit pun...hmm camtu la lebih kurang cerita dia...lepas dah siap hasilnya saya mmg puas hati...Alhamdulillah berjaya gak saya jahit...harap Amy pun puas hati ye...thanks Amy





tempahan utk Aidilfitri masih dibuka..sesiapa yg berminat boleh hubungi saya ye...saya bukak sampai June sahaja TAPI kalau tempahan mengalakkan mungkin saya akan tutup tempahan awal..anything saya akan announce di sini...Baju kurung tradisional RM30 dan Baju Kurung Pesak Gantung/Pahang RM35...buat masa ni hanya 2jenis baju ni je saya terima utk tempahan...Baju Kurung tradisional utk budak RM20-RM25 (bergantung kepada umur) dan Baju Kurung Pesak Gantung/Pahang RM25-RM30 (bergantung kepada umur)

Photobucket

2 comments:

  1. tak termasuk postage..postage add rm7 semenanjung rm9 sabah/swak

    ReplyDelete