Thursday, August 12, 2010

Cerita Di Baazar Ramadan

salam semua..alhamdulillah hari ni hari ke-2 berpuasa..seronok sangat sebab tahun ni saya dapat sembahyang terawih di masjid setelah berkurun tak pergi..hihihi...jadi tahun ni berazam nak kejar Terawih sebanyak mana yang kami mampu..insyaallah...anyway ni bukan cerita pasal sewing..tapi nak cerita tak puas hati saya tentang peniaga-peniaga di Baazar Ramadan...bulan Ramadan ni kan lubuk rezeki..jadi peniaga memang akan dapat untung yg banyak especially kalau jual juadah berbuka

this year kerana 1st time Ramadan dgn suami, juadah berbuka saya masak je sendiri..lebih sedap dan puas hati dan juga safe budget...cuma kuih-muih je kami beli...rata-rata saya tgk makanan dekat baazar ramadan ni mak datok mahal betul!...especially kuih...cerdik betul peniaga-peniaga kuih ni nak untung banyak..kalau dulu-dulu kita boleh beli 1-1 dan campur kuih mana yg kita nak TAPI sekarang dah TAK BOLEH nak beli 1biji...peniaga ni dah siap pack dlm plastik 3bijik (yg sama jenis) = rm1.20...jadi kalau nak campur kene la beli pack yg lain...dah la kami berdua je duduk dalam rumah tu mana la makan banyak..takkan la kalau saya teringin nak makan 3kuih saya kene beli 3pack kuih..kan ke membazir tu..siapa nak makan sampai 9ketul kuih??..kami bukan makan banyak sangat pun...dah la size kuih kecik tapi jual rm1.20...memang langsung tak berbaloi...rasa kuih tu tak payah cakap la...saya makan 1gigit terus tak lalu nak makan lagi...macam ni ke berniaga??...

rata-rata saya tgk peniaga ni setakat nak kejar untung aja..dorg tak kisah sgt pasal quality makanan tu...dan serious kebanyakkan makanan yg kami beli semalam semua menyakitkan hati je rasa dia...memang kalau ikut perut yg lapar ni semua makanan nak dibeli TAPI seriously sekarang susah nak dapat peniaga makanan yg betul-betul ikhlas nak berniaga kerana Allah...contoh semalam saya singgah kat 1kedai kuih utk survery kuih apa yg dia jual..bila nampak saya terus dia capai plakstik utk ambikkan kuih utk saya padahal saya belum confirm lagi nak beli ke tak...bila saya tgk takde kuih yg menarik saya pun senyum dan geleng ckp "takpe la kak terima kasih"...terus muncung kakak yg jual kuih tu sebab saya tak jadi beli...boleh plak mcm tu...pasal harga saya tak salahkan perniaga 100%..mereka juga nak untung sbb barang sekarang semua dah naik...tapi memang tak munasabah bila harga 1ekor ikan kembung sampai rm7-rm10 seekor..kalau beli kat pasar boleh dapat 4-5ekor..apa-apa pun kita sebagai pembeli kene pandai memilih...kalau rasa tak berbaloi tak payah la beli...

bulan puasa ni la kita nak didik nafsu kita utk dengar cakap kita BUKAN kita yg ikut cakap nafsu...elakkan la juga pembaziran masa bulan ramadan ni dan banyakkan la sedekah...seriously masa time puasa memang akan rasa lapar giller tapi bila dah berbuka dengan air dan buah kurma semua rasa lapar tu akan hilang terus dan makanan yg kita beli banyak-banyak tu terus akan tak selera makan..kalau tu pun makan 2-3 ketul je then yg lebih kasi "Cik Tong" makan..apa-apa pun tepuk dada tanya iman (chewahhh)

Photobucket

4 comments:

  1. saya plak mmg banned g param nii.. mmg masak jer.. kuih2 tuh saya buat sendiri, satu jenis kalau mcm puding tuh bole tahan 2 3 hari... lgpon takdelah nak makan sgt, just untuk buka mulut jer org kata..

    ReplyDelete
  2. yup..setuju dgn mila...sy tak berapa selera sgt dgn bazar ramadhan ni...memang tak berbaloi...harap harga jer sedap mutu makanan ya Allah tuhan jer tahu. hari ni sy beli lauk tlg kwn...aduh...memang...agaknya ni kali terakhir g bazar buat penat jo..

    ReplyDelete
  3. Mila : saya pun ingat nak buat camtu gak..buat pudding utk simpan 2-3hari lagi puas hati kan..dosa pun tak dapat sbb dok menyumpah si penjual tuh..hihi...betul tu selalunya bila buka puasa dgn air dh kenyang giller..kadang2 sampai nak makan nasi pun dah tak lalu dah

    Hani: smlm saya berjaya tak pegi baazar ramadan..safe duit..lagi pun nak g sana dah la nak cari parking susah..jem pulak tu..bila sampai rumah dah lewat nak masak..saya pun ingat malas dah nk g

    ReplyDelete