Wednesday, April 18, 2012

tutorial : Jahitan Getah Tangan


hari ni saya nak share tutorial macam mana nak jahit getah pada tangan..simple dan senang..moga Allah permudahkan Amin..harap korang semua faham n jelas dengan gambar ye..kalau tak faham boleh la tanya..mana yg saya boleh jawap saya akan jawap insyaallah


1st sekali bahan-bahan yang perlu ada..kain,bobbin,benang getah/elastic thread (ehh betul ke eja macam ni?) dan off course mesin jahit..mula-mula ambik bobbin dan gulung benang getah tadi (manually / pakai tangan sendiri) atleast 70-80% tegang benang dia..jangan tarik terlampau tegang atau terlampau longgar ye benang tu nnt tak jadi getah dia masa menjahit..haa pandai2 la korang mesaure ketegangan yang sesuai..huhuh..nampak tak gambar kat atas tu saya gulung sendiri benang pada bobbin..



kemudian masukkan bobbin pada tempat bobbin di mesin jahit dan tarik benang getah manually dari tempat benang keluar di mesin jahit..korang kene masukkan sendiri benang getah tu manually dan tarik benang ni panjang sikit supaya nanti masa menjahit benang bawah dan benang atas senang bercantum..kalau korang tak tarik mungkin benang bawah dan atas takleh bercantum..harap korang faham ye..owh benang atas pakai benang biasa tau..benang atas pakai benang yg sama colour dengan tanah baju..

lepas dah tarik benang bobbin keluar..korang lipat la lengan tu ke dalam..INGAT kain yang belah "right side" mesti di atas..wrong side di bawah..

then jatuhkan jarum dan mula menjahit mcm biasa..jahit lurus je..tak payah tarik kain atau buat apa-apa

...nanti korang akan nampak kain kat belakang dah berkedut..biarkan je kain tu berkedut sendiri.,..nampak tak dlm gambar ni kain belakang berkedut sendiri..biarkan je..

bila dah sampai hujung tarik kain tu supaya benang getah terkeluar lebih sikit dan potong..benang..jangan potong benang dekat sangat dengan kain sbb nanti getah yang dijahit akan termasuk ke dalam tempat bobbin.

kemudian ulangi steps pertama utk jahit urat / line yang kedua..line ke-2 ni korang kene tarik sikit kain bagi tengang..lepas tu jahit mcm biasa..

dan ulangi steps yg sama kalau korang nak buat line banyak-banyak..saya just buat 3urat je..

mcm ni la rupa getah tangan yang belah dalam bila dah dijahit..

yang lebihan getah dan benang tadi jangan terus potong tau..cantumkan dulu lengan belah tepi..masa jahit kat bahagian getah tu make sure korang jahit 3-4layer untuk matikan getah supaya tak bergerak masa pakai..then baru la potong dan kemaskan lebihan benang dan getah

tadaaaa dah siap dah!

sekian terima kasih..huhuhu

2 comments:

  1. salam..nk tny.sy dh cuba jahit,knp bila sy jht,benang biasa tu tak betul lilit benang getah tu..jd longgar....

    ReplyDelete
  2. Detail betul penjelasan cara pasang benang getah pada sekoci. Saya suka. Blog lain x bgtau kene tarik2 dulu..bila jahit tak jd kedut pun. Tq3

    ReplyDelete