Tuesday, June 26, 2012

Internet bagai kura-kura

Dah dekat 1minggu tak dapat nak bukak blog ikut page biasa..ni pun try update guna blogpress kot ipad..huuhu sangat la lembaps internet kat sini..nak bukak fb pun berkurun nak kene tunggu.

Dah dekat 2weeks dah kami di saigon..masih dlm process menyesuaikan diri..nasib baik service apt kami hanya next building to hubby punya office..balkoni rumah pun boleh buat bridge ke office husband..barang dapur senang nak dapat yg halal..ada some malaysian food yg jual kat sini..tapi so far mood memasak belum dtg..even barang dapur dah ada tapi malas bebenor nak masak..so call je for food delivery..most of halal restaurant kat sini boleh delivery with no charges..n their service sangat superb..tak sampai 40minit dah sampai..n food still panas2...so far nak kemana-mana kene pinjam driver officemate husband..we are still waiting for our own driver..hmm sementara takde driver ni kene la survive sendiri naik teksi..nasib baik teksi kat sini rate dia sangat murah..so sesiapa dtg sini make sure korg just naik 2je jenis teksi "vinasun" & "mailinh"...hanya 2company teksi ni je yg boleh dipercayai n pakai meter..yg lain nnt dorg akan "kerat leher" korang..

Yang paling payah rasanya kat sini is to communicate with the vietnamese..they dont understand even a simple english..rasanya dorg tak belajar english kat sekolah..rasa mcm ayam & itik bercakap..huhu..kalau yg cakap english tu slang english dorg kene dengar 4-5x baru la faham..last sunday kami ke ben than market nak cari carpet utk rumah..huhuh masuk tak sampai 10minit dah keluar..tak larat dengan cuaca panas n takde aircond..kene tarik2 dengan org yg jual tu yg paling tak berkenan..nak cari barang kat sini mmg susah saya rasa..sbb kedai jenis bersepah sana sini..maybe sbb tu pengangkutan utama dorg is motorcycle..senang nak parking n berhenti...even kat sini penuh motor tapi tak pernah trafic jammed pun..trafic always moving even slow..memang agak scary tengok org vietnam drive..tapi sangat jarang accident..kalau kat malaysia rasanya dah kene maki hamun kot kalau drive gitu..nasib baik hubby dapat own driver..kalau tak confirm tak drive la kami kat sini...

Mengharapkan hubby carikkan internet provider yg laju sikit..nak harapkan free wifi dari hotel ni mmg mati keras la kat sini..apa pun tak boleh nak buat..loading 1page pun dekat sejam..mmg nyakitkan jiwa..ok kawan2 byebye for now..nnt ada masa i will update lagi..harap2internet laju sikit


- Posted using BlogPress from my iPad

No comments:

Post a Comment